Als je wilt beginnen met beleggen wordt er al heel snel met verschillende termen gegooid. Als je geen financieel achtergrond hebt dan snap je heel snel niet meer hoe je hier aan zou moeten beginnen. Beleggen kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende manieren van beleggen. Zo kun je obligaties of aandelen kopen. Hierbij hoef je niet dezelfde aandelen of obligaties te kopen. Hierbij kun je een portefeuille opbouwen waardoor je verschillende soorten aandelen of obligaties kunt kopen waardoor je je kansen kunt spreiden. En niet in een keer een groot verlies te verduren krijgt. Maar bijvoorbeeld een verlies van het ene aandeel kan dekken met de winst op een ander aandeel. We hebben het nu gehad over beleggen in aandelen en obligaties. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee verschillende manieren van beleggen.
Beleggen in aandelen
Wanneer je belegd in aandelen koop je als een aandeel van een onderneming. Dus een deel van het eigen vermogen van de onderneming. Doordat de aandelen heel erg fluctueren wordt er tegenwoordig minder belegd in aandelen. De risico’s in het geld beleggen van aandelen zijn namelijk groter dan het beleggen in obligaties. Ondanks dat de waarde van de aandelen heel erg fluctueren is het toch erg aantrekkelijk om hierin te beleggen. Het hoge risico zorgt er namelijk voor dat je in korte tijd ook heel veel winst kunt maken.
Beleggen in obligaties
Aan het beleggen in obligaties zitten in verhouding minder risico’s aan verbonden. Vaak wordt er dan ook belegd in obligaties om de risico’s binnen de portefeuille te verkleinen. Aan de obligatie zit namelijk een looptijd aan verbonden. Aan het einde van de looptijd wordt er in ieder geval een bedrag uitgekeerd. Wanneer je een obligatie hebt met een hoger rendement dan de obligaties die er op de markt worden gekocht. Kan je deze tegen en koerswinst verkopen.