Volgens een ritregistratiesysteem kan je via je werk de gereden zakelijke kilometers declareren. Het is dan meestal zo dat je een auto leaset van het bedrijf, waarop je een maandelijkse bijtelling moet betalen. Je kan hierbij kiezen uit een selectie aan auto’s, die aan het imago van het bedrijf voldoen. Stel, je bent bijvoorbeeld een accountant, dan bestaat de selectie uit hele zakelijke auto’s die aan het imago van accountant voldoen. Zo heeft ieder werk zijn eigen soort auto’s die hij aanbiedt om te leasen aan zijn werknemers. Op die manier kan je ongeveer al zien in welke sector iemand eventueel werkt.
Lease of privé?
Je kan een auto natuurlijk ook privé aanschaffen. Hierbij neem je alle kosten op jezelf, maar is het voertuig zelf ook volledig van jou. Dit is bij leasen niet het geval. Je kan kosten declareren, maar je hebt officieel geen voertuig in je bezitting. Wanneer je een laag vermogen hebt, is het handig om te leasen, aangezien je maandelijks een bepaald bedrag betaald. Wanneer je vermogend voorzien bent, is het een aanrader om de auto direct te kopen, aangezien je hiervoor geen lening hoeft af te sluiten, waardoor de rentekosten nog bovenop de aanschafprijs komen.
Rijden met de auto
Wanneer je dus een auto hebt aangeschaft, zowel lease of privé, is het belangrijk om te weten hoeveel je erin gaat rijden. Hierbij is het belangrijk om af te wegen hoe lang een auto mee gaat en na hoeveel tijd je aan vervanging toe bent. Het verschilt per auto hoe snel hij afgeschreven is, dus hier moet je ook aandacht aan besteden. Wanneer je veel rijdt, moet je beslissen of je hem helemaal op rijdt, of dat je na de helft van de looptijd voor vervanging gaat en nog wat terug kan krijgen voor je oude auto. Het is dus erg lastig om een auto aan te schaffen en er hierna goed en bedachtzaam mee om te gaan.