Je hoeft tegenwoordig echt niet meer naar de dokter om je bloeddruk op te meten. dit kun je volledig zelf doen. Veel mensen voelen zich niet geheel op hun gemak bij de dokter. Ook voor de mensen die een verhoogde kans hebben op hart- en vaatziekten kan het nuttig zijn om zelf thuis je bloeddruk op te kunnen meten. Dit kun je doen met behulp van een bloeddruk meter. Met de bloeddruk meter kun je zelf je bloeddruk ten allen tijden opmeten. Zo weet je dus helemaal zeker of je bloeddruk wel of niet goed is. Wanneer het niet goed blijkt te zijn ben je er dus zelf op tijd bij en kun je gelijk contact opnemen met je huisarts hierover. Ook wanneer je aan de medicatie zit kun je met een bloeddruk meter gelijk meten of de medicatie wel goed aanslaat.
Een bloeddruk meter bestaat uit twee soorten waarden, de onder- en bovendruk. Wanneer jouw lichaam je bloed door je slafaderen pompt zal je bloeddruk in je bloedvaten stijgen. De druk die hierdoor onstaat in je bloedvaten noemen ze de bovendruk. Door te meten tijdens het proces van samentrekken van de linker hartkamer kun je achter de onderdruk komen. Een ander woord voor de onderdruk is ook wel de diastolische druk. Dit is de druk die ontstaat wanneer twee aders in je hart samen gaan trekken. Het hart zal zich daardoor gaan vullen met bloed waardoor de druk in de slagaderen weer gaat afnemen.
Je bloeddruk kun je op verschillende manieren meten. De meesten van ons vinden het fijn om thuis gebruik te maken van de digitale bloeddrukmeter. De klassieke bloeddrukmeter ervaart het gros van de mensen meestal als ouderwets en onhandig. Eerst wordt er dan een rubber slangetje aan een dikke band vastgebonden. Deze band moet je daarna om je bovenarm binden waarna deze zal worden opgepompt. Veel mensen ervaren dit als ongemakkelijk en onhandig. Bij het bloeddrukmeter kopen raden we tegenwoordig aan de digitale bloeddrukmeter aan te schaffen.