Nederland is een land waar de agrarische sector een belangrijke rol speelt. We verbouwen zowel groenten en granen, maar zijn ook een zeer belangrijke en innovatie speler op het gebied van dieren. Zowel leg- als slachtkippen, varkens, melk- als vleeskoeien. Iedere markt is daarin weer anders. In dit artikel ga ik jullie meenemen naar de uitgebreide en zeer moeilijke afdeling koeien.
Hoewel je er niet misschien stil bij staat, is er een belachelijk groot proces dat er aan vooraf gaat voordat er een glas melk bij jou op tafel staat. De koe melken is niet moeilijk. Het gaat om de locatie waar de koe zich bevindt en met name de stal. Er zit namelijk een hele wetenschap verbonden aan de stal inrichting. De koe heeft namelijk in de natuur ongeveer 3 meter nodig om te gaan liggen. Alles wat zich binnen deze 3 meter bevindt wordt gezien als hinder door de koe. Het is van cruciaal belang dat de koe liggen gaat. Een koe verteerd namelijk beter als ze ligt. Of hoe boeren het zien: ze produceren meer melk. Het is dus de uitdaging van de stal inrichter om de inrichting zo comfortabel mogelijk te maken. Ieder bedrijf heeft hier zijn eigen kijk op. Zo ook Wijsman, zij hebben het merk cowhouse omarmd. Dit merk staat garant voor uitstekende koe comfort. Video’s waarin de koe wordt gefilmd hebben aangetoond dat de koe ongeveer 45 minuten eerder gaat liggen en het opstaan gaat natuurlijker. Hiernaast zijn de boxen zo ontworpen dat de koe zich niet bezeren kan aan de omheining. Ook dit is een belangrijke factor die meespeelt in het aankoopbeslissingsproces van de boer. Een goede- en verantwoorde boer wil het beste voor de koeien. Hiernaast speelt stiekem het kosten plaatje ook een belangrijke rol. Koeien die zich bezeren en last krijgen van ontstekingen en dergelijke zorgen voor kosten bij de boer.