Bijna net zo populair als de zanger Justin Bieber, zo populair is het om overwerkt te raken in Nederland. De cijfers liegen er niet om, op twee landen na is Nederland het land waarin de meeste mensen voor hun pensioen arbeidsongeschikt raken vanwege mentale kwalen. Deze kwalen hebben in driekwart van de gevallen te maken gehad met overwerken, stress, overmatige blootstelling aan kleinerende opmerkingen en niet het gevoel hebben er toe te doen of te doen wat hun hart ze verteld wat ze zouden moeten doen. Dat ze niet op een plek werken waar ze het gevoel hebben dat ze invloed hebben of waar ze iets goeds doen voor de wereld. En zo veel mensen hebben wel het hart op de goede plek zitten maar zijn gewoon niet in de positie zomaar van baan te veranderen of voor zichzelf te beginnen om dan echt iets te kunnen betekenen voor de medemens ook al zouden ze dat wel graag willen.
Dit bleek uit een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Dit medewerkersonderzoek werd gehouden onder meer dan duizend mensen die al langer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever in dienst waren.
Hoe dit zit bij bijvoorbeeld uitzendkrachten of zoiets dergelijks weten we niet maar wel kunnen we aannemen dat het getal overwerkten daar aanzienlijk lager zal liggen gezien het feit dat uitzendkrachten vaak korter bij dezelfde baas werken en een vast ritme van jaren lang hetzelfde doen dus veel en veel makkelijker vermeden kan worden.
Wel moet daarbij gezegd worden dat van die uitzendkrachten wel het grootste aantal aan geeft liever als uitzendkracht te willen werken voor de rest van hun leven dan het heil tegemoet te gaan wat we eerder beschreven waarin dus depressie en mentale kwalen aan de orde van iedere dag zijn.
Al met al is het dus duidelijk dat het bedrijfslandschap wel een grote metamorfose mag ondergaan.