Rittenregistratie houdt in dat je bijhoudt hoeveel kilometers er worden gereden in je zakelijke auto. Rittenregistratie wordt dus veel gebruikt in allerlei verschillende soorten ondernemingen. Rittenregistratie kan je veel voordeel opleveren, maar is niet verplicht. Dat vragen veel mensen zich af, maar dit is dus absoluut niet zo. Alleen kan het wel grote voordelen opleveren, dus is het wellicht toch heel handig om te doen zodat er geld bespaard kan worden. Dit kan wel alleen als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je zakelijke auto. Anders kom je niet in aanmerking voor belastingvoordelen.
Wat moet er precies in rittenregistratie staan?
Veel mensen vragen zich ook af wat er dan precies in een rittenadministratie moet staan. Het is namelijk belangrijk om dit zo volledig mogelijk uit te voeren, anders heb je er nog steeds weinig aan. De meest belangrijke gegevens zijn de volgende: het merk van de zakelijke auto, het type van de zakelijke auto, het kenteken van de zakelijke auto, de periode waar het om gaat, de datum van de rit, de beginstand en de eindstand op de kilometerteller, de plek van vertrek en van aankomst, de gereden route, of het een privé of zakelijke rit betreft, en zo zijn er nog een aantal dingen die erbij kunnen.
Het afkopen van kilometerregistratie
Wat niet heel erg bekend is bij veel mensen, is dat er ook een mogelijkheid is om de rittenregistratie af te kopen. Dit kan dus bij de Belastingdienst. Dat houdt in dat je een vast bedrag betaalt en dat je dan geen rittenregistratie hoeft bij te houden. Dit kan dus tijd besparen maar kost wel geld. Je moet zelf de afweging maken wat betreft of je dat het geld waard vindt. Het is ook de vraag of dit echt goedkoper is dan rittenregistratie bijhouden. Rittenregistratie hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Het beste kun je voor jezelf een analyse maken met voordelen en nadelen om te bepalen of het voor jou en je onderneming handiger is om wel of geen rittenadministratie bij te houden.